Bemutatkozás


Melyik a legjobb sütemény a világon?
Hmm... Ezt nem lehet eldönteni. Nem tudjuk.
Melyik a legjobb jógastílus a világon?
Azt sem tudjuk.

Csak azt tudjuk, hogy ezt a mi „süteményünket”, a Vinyasa Flowt, mi annyira szeretjük, hogy még tanítjuk is másoknak. 

Megpróbáljuk elmesélni Neked, milyen ez a „sütemény”. De csak akkor fogod igazán megtudni, ha megkóstolod! Válassz az óráink közül vagy gyere el valamelyik általunk szervezett eseményre!


A VINYASA FLOWRÓL

A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat. Mint minden jógagyakorlás, a Vinyasa Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében. A test mozgását összehangoljuk a légzéssel és közben az elmét is ugyanerre, vagyis magára a gyakorlásra, a testre és a légzésre irányítjuk.

Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. A vinyasa flow arra tanít, hogy legyél tudatában minden lélegzetvételnek és legyél tudatában minden mozdulatnak is. Az ászanákat nem önmagukban, hanem egy folyamat részeként gyakoroljuk. Ez segít abban, hogy a mindennapi életet is egymáshoz kapcsolódó, tudatos tevékenységek soraként éld meg és felismerd, hogy a mindennapi életed is ugyanolyan, dinamikus mozgásban lévő folyamat, mint amit a jógaszőnyegeden átélsz.

A Vinyasa Flowban gyakran használunk egy átkötő gyakorlatsort, úgynevezett „Vinyászát”, amit az Astanga Jógából is ismerhetsz és ami leginkább a Napüdvözlet (Szúrja Namaszkár) sorozathoz hasonlít. A Vinyásza átmenetet és folyamatosságot biztosít, fenntartja a gyakorlás során keletkezett hőt a testben és fizikai, mentális és energetikai síkon is semlegesíti a testet két sorozat között vagy egy-egy nagyobb igénybevételt jelentő ászana után.

A vinyasa flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan lovagold meg az áramlatokat és a hullámokat ahelyett, hogy az árral szemben úsznál!AZ EGYESÜLETRŐL

A Vinyasa Flow Jóga Egyesületet tíz lelkes jógaoktató hozta létre azzal a céllal, hogy a Vinyasa Flow jógastílust népszerűsítsük. Stúdióktól függetlenül, de velük együttműködve szervezünk olyan eseményeket, műhelyeket, szakmai fórumokat, ahol megismerkedhetsz ezzel a dinamikus, könnyedén áramló jógastílussal, illetve elmélyítheted a tudásod vagy a jógagyakorlásod. Célkitűzéseink között szerepel, hogy magas színvonalon tartsuk a magyarországi Vinyasa Flow oktatók szakmai képzettségét. Az Egyesület tagjai elkötelezettek önmaguk folyamatos és rendszeres képzése iránt.


Az Egyesület elnevezése: Vinyasa Flow Jóga Egyesület
Az Egyesület angol nyelvű elnevezése: Vinyasa Flow Yoga Alliance
Az Egyesület rövidített elnevezése: VIFE
Az Egyesület angol nyelvű rövidített elnevezése: VIFE
Az Egyesület székhelye: 1025 Budapest, Nagybányai út 42/A.

Az Egyesület célja: Az Egyesület célja olyan, Vinyasa Flow jógastílust oktató jógaoktatókból álló szellemi műhely és munkacsoport létrehozása, amely támogatja és szervezi a jóga, különösen a Vinyasa Flow jógastílus népszerűsítését, továbbá az egészséges, a természettel harmóniában lévő életmód tudatos kialakításához kapcsolódó tevékenységeket, valamint megteremti azok feltételeit.

Elnök: Varga Judit
Alelnökök: dr. Dóczé Nikolett, dr. Szólláth Edina
A Felügyelő Bizottság tagjai: Farkas Zsuzsanna, Gfellner Judit, Jagicza Berta
Az Egyesület alapításának éve: 2011VINYASA FLOW JÓGA EGYESÜLET ETIKAI KÓDEXE 


A Vinyasa Flow Jóga Egyesület tagjai kijelentjük, hogy az Alapszabályban foglalt egyesületi célunkat tiszteletben tartva vállaljuk a következők célokra való törekvést az Egyesület képviseletében:


 •  a Vinyasa Flow, mint jógastílus népszerűsítése
 •  összefogni a Magyarországon tevékenykedő Vinyasa Flow jógaoktatókat
 •  folyamatos képzéseket, szakmai fórumokat, gyakorlási és tanulási lehetőséget, szakmai műhelyeket biztosítani Vinyasa Flow jóga oktatói és gyakorlói számára
 •  a magyar Vinyasa Flow jógaoktatás magas színvonalon tartása
 •  célunk, hogy a magyar Vinyasa Flow jógaoktatók megőrizzék saját egyéni stílusukat és rugalmasan ötvözzék azt az Egyesület által meghatározott Vinyasa Flow stíluskeretekkel.

A Vinyasa Flow Jóga Egyesület tagjai kötelezettséget vállalunk arra, hogy:

1. Az általunk Vinyasa Flow Jóga néven hirdetett foglalkozáson az alábbi jellemzők közül legalább három teljesül:


 •  Napüdvözlet/Szúrja Namaszkár (illetve rövidített variációi, Vinyasa), használata bemelegítő, átvezető és/vagy semlegesítő gyakorlatsorként.
 •  Az ászanák tudatos sorozatokba rendezve történő gyakorlása.
 •  Légzés és mozgás összehangolása.
 •  Arra való törekvés, hogy minden lélegzet és minden mozdulat tudatos legyen gyakorlás közben, különös tekintettel az ászanák felvételére és lebontására.
 •  Enyhe, nem erőltetett udzsájji légzés használata gyakorlás közben.
 •  Drishti használata, vagyis a tekintet egy pontra fókuszálása.
 •  Bandhák (energetikai zárak) használata és tanítása gyakorlás közben.
 •  A gyakorlás tudatos és pontos irányítása egy meghatározott csúcspont felé (peak vagy peak pose), illetve egy téma köré rendezve.
 •  Az ászanák rövidebb ideig történő kitartása (statikus jógastílusokhoz képest). Álló ászanák esetében irányelvként 5-7 lélegzet, talajmenti ászanák vagy fordított testhelyzetek esetében ez az időtartam az oktató belátása szerint szabadon hosszabbítható.
 •  Egyéni variációk, könnyítések, módosítások bátorítása.

2. Évente legalább 30 órát szentelünk saját szakmai továbbképzésünknek. Ebből legalább 10 óra egy oktató személyes jelenlétében zajlik (például workshop, műhely, oktatói továbbképzés keretében). A fennmaradó legalább 20 órát egyéni tanulással kell kitölteni (például könyvek, cikkek, szakmai folyóiratok olvasása, illetve videók, internetes anyagok felhasználása).

3. Legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint tartjuk magukat a jóga ősi szabályaihoz – Jamákhoz és Nijamákhoz –, s a fizikai jógagyakorlás mellett a jóga szellemiségét, valamint a „jógaszőnyegen kívüli gyakorlást” is legjobb tudásunk szerint adjuk át a jógagyakorlóknak.


4. Tiszteletben tartjuk saját tudásuk határait, és nem lépjük túl azt. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, a hozzánk forduló jógagyakorlóknak orvost, más szakembert, vagy terápiát javasolunk.

5. Jógaoktató kollégákról és más jógastílusokról tárgyilagosan és értékítéletektől mentesen nyilatkozunk bármilyen fórumon, vagy nem nyilatkozunk ezekről semmilyen formában.

6. Az általunk tartott foglalkozásokat etikusan hirdetjük.

7. Az általunk tartott foglalkozásokon egyenlőnek és tisztelettel kezelünk minden jógagyakorlót korra, nemre, fizikai korlátokra, etnikai, vallási vagy szexuális hovatartozásra való tekintet nélkül.

8. A jógagyakorlókról esetlegesen tudomásunkra jutott bensőséges információt bizalmasan, titokként kezeljük.

9.A jógagyakorlók biztonságát és a sérülésmentes, biztonságos gyakorlást mindenekfelett szem előtt tartjuk.