Recept - az ishvara pranidhana jegyében


Javasoljuk, hogy kóstolj meg minél több tiszta, természetes és friss ízt, ha teheted, akkor célszerű ökológiai gazdálkodásból.

Jól eshet például egy üdítő zöldség-koktél reggelente vagy egy intenzív gyakorlás után.

Ha még sose próbáltad, akkor kezdd minél egyszerűbben, megismerve az egyes zöldségek nyers és intenzív ízét.

Fantasztikus levek készíthetők már a legegyszerűbb gyümölcscentrifugával is, és bár több a maradék rost – mint a profi juicer gépeknél –, azt még fel tudod használni salátákhoz vagy zöldségropogósok készítéséhez.

Alma-répa-gyömbér juice

Az arányokat egyéni ízlésed szerint alakíthatod, én 4-5 nagyobb sárgarépához 1-2 almát rakok és egy diónyi nyers gyömbért, ebből kb. 6-7 dl juice lesz.

Először moss meg és készíts elő mindent, a friss új répát még hámozni se kell, csak a végét levágni, az idősebbet már célszerű. A gép adagolójától függően vágd fel az almát, ha belefér, akkor maradhat egészben is. A gyömbért is érdemes meghámozni, ha a maradék rostot felhasználod. Utána már egy perc, amíg folyamatos adagolással elkészül a finom nedű.

Télen rakhatsz még zellert, céklát vagy sütőtököt hozzá, nyáron pedig például egy kígyóuborkával teheted még frissítőbbé.

Sárgarépa-saláta készítése a maradék rostból:

A répás leveknél mindig először a répát és a gyömbért rakom bele, utána megállítom a gépet és kiszedem a rostot a gyűjtőből, aztán folytatom a juice elkészítését. (Az almát azért nem használom fel a salátához, mert hamarabb megromlik.)

A répadarához (az előzőekben írt 4-5 nagy répával számolva) az alábbiakat add hozzá:
  • 1 fej lilahagymát apróra vágva,
  • 1-2 gerezd fokhagymát szétnyomva,
  • 1 nagy vagy 2 kis citrom levét,
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolajat (vagy más hidegen sajtolt olajjal is kipróbálhatod, pl. szezámmagolajjal),
  • fűszereket ízlés szerint: sót, borsot, őrölt köményt, kurkumát, egy csokor friss petrezselymet vagy más zöldfűszert apróra vágva,
Mindezt egy kis vízzel hígítsd, amennyit felvesz úgy, hogy még ne eresszen levet, víz nélkül nagyon tömény lenne. Lehet teljes répából is készíteni aprítógéppel, akkor nem kell hozzá plusz víz.

Jól keverd el az egészet, és kicsit hagyd összeérni az ízeket a hűtőben. Magában is nagyon finom, de lehet pirítósra vagy ropogósra rakni feltétként, illetve salátalevelekkel és olajos magvakkal kiegészítve salátaként tálalni.


A kép forrása:
https://www.rebootwithjoe.com/recipe-of-the-week-carrot-apple-ginger-juice/