Receptek



Házi mézes müzli



Ez nálunk családi kedvenc, és ajándéknak is tuti befutó😊

Előre elkészíthető nagy mennyiségben, reggel gyorsan csak ráöntesz egy kis (növényi) tejet vagy joghurtot, és már kész is a kiadós reggeli.








Hozzávalók egy nagy tepsihez:



ü  0,5 kg extra nagyszemű zabpehely

ü  1 tk őrölt fahéj és egy csipet vanília

ü  ½ tk só

ü  3 ek kókuszolaj

ü  ¼ bögre méz és ¼ bögre nyírfacukor (1 bögre = 2,5 dl) – kiváltható más édesítőszerekkel is

ü  egy-egy marék mandula, dió és mogyoró – könnyebben emészthetőek az olajos magvak, ha előre beáztatjuk őket kb. 12 órára, majd utána kiszárítjuk aszalógépben vagy sütőben alacsony hőfokon (kb. 40 ºC-on)

ü  3 nagy marék aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, barack, meggy... amit szeretsz, a nagyobbak felvágva) 



Előkészítés:



ü  A sütőt melegítsd elő 175 fokra és egy nagy lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral. 

ü  Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a fahéjat és a sót,…

ü  …egy másikban pedig a megolvasztott kókuszolajat, a mézet, a cukrot és a vaníliát.

ü  A mézes keveréket öntsd a zabpehelyre és jó alaposan keverd össze.

ü  Egyengesd az egészet a tepsibe, és már rakhatod is a sütőbe.



Sütés:



ü  10-15 perc után forgasd át és szórd rá a mandulát és a diót,…

ü  …majd további 5-10 perc sütés és újabb forgatás után, rakhatod rá a mogyorót is, és vedd lejjebb a sütőt 160 fokra.

ü  Még kb. 10 percet sülhet, aztán kiveheted a sütőből. Figyelj rá, mert könnyen megéghet, és a sütőtől is függ, hogy pontosan mennyi idő alatt készül el. Akkor jó, ha picit pirult, és már nem tapad a sütőpapírhoz, de még nincs túl sötétre pirulva.

ü  Ha már kihűlt, akkor belekeverheted az aszalt gyümölcsöket, és gazdagíthatod még kókusz- vagy banáncsipsszel, tálaláskor pedig friss gyümölccsel is felturbózhatod.








Töltött édesburgonya



Az utóbbi időben egyre népszerűbb nálunk is az édesburgonya, ami nemcsak köretnek, hanem főételnek is kiváló lehet például egy ilyen töltött verzióban.







Hozzávalók 2 személyre:



ü  2 db édesburgonya 

ü  1 közepes vöröshagyma 

ü  2 gerezd fokhagyma

ü  1 darabos paradicsomkonzerv (vagy 240 g házilag befőzött vagy friss paradicsom)

ü  1 babkonzerv (vagy 200 g házilag puhára főzött bab)

ü  6 db aszalt paradicsom

ü  1 kicsi cukkini (kb. 100 g)

ü  1 kápia paprika 

ü  fűszerek: só, bors, fűszerkömény, szerecsendió, oregánó, petrezselyem ízlés szerint



Elkészítés:



ü  Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

ü  Az édesburgonyákat mosd meg, majd szurkáld meg őket egy villával.

ü  Tedd be őket a sütőbe és süsd 15 percig hőlégkeveréssel.

ü  Közben elkészítheted a tölteléket: aprítsd fel a megtisztított zöldségeket, majd egy nagy tálban keverj össze minden hozzávalót: a nyers és konzerv zöldségeket és a fűszereket.

ü  Ha kész a burgonya, vedd ki a sütőből, és vágd félbe, majd egy kanál segítségével kapard ki a belsejét úgy, hogy maradjon rajta kb. 0,5-1 cm burgonyahús, hogy a burgonyahajóknak legyen tartása.

ü  A kikanalazott burgonyahúst hozzákeverheted a töltelékhez.

ü  Töltsd meg a burgonyahajókat a töltelékkel, majd tedd vissza a sütőbe még 10-15 percre (hőlégkeveréssel) vagy amíg meg nem pirul egy kicsit a teteje.

ü  Ha kész, megszórhatod petrezselyemmel, vagy tálalhatsz mellé salátát is.





Forrás: