Február hónap témája - Szvadhjaja

Szvadhjaja - öntanulmányozás

A negyedik nijáma önmagunk tanulmányozásáról és megismeréséről szól a matracon és azon kívül is. Minden cselekedetünkkel, gondolatunkkal és érzésünkkel közelebb kerülünk önmagunk megismeréséhez. Amikor látszólag semmi sem változik, és mindig ugyanazokat a köröket futjuk, az is az út része: tapasztalunk. Addig tanuljuk az adott „leckét”, amíg megtanuljuk belőle önmagunkról azt, ami előrevisz, és kezdődhet a következő. A változtatás kulcsa a tudatosítás és a motiváció, különben továbbra is körbe-körbe megyünk, mint Micimackó a lábnyomait követve. Mindenkinél más és más lehet ez a folyamat, ezért van a jógának is ennyiféle útja és rengeteg különböző önismereti módszer.


A klasszikus jógafilozófiában a szvadhjaja a szent iratok tanulmányozásával kezdődik, a gyakorló azokat megismerve és azokon elmélkedve jut közelebb a világegyetem megértéséhez és saját önvalójának megtapasztalásához. Fontos, hogy nem az elméleti tudáson van a hangsúly, az csak irányt mutat, hogy jobban rálássunk élethelyzeteinkre és „működési mechanizmusainkra”, majd a következő lépcsőfokra lépve már tudatosan változtatni is tudjunk ezeken, így apránként lebontsuk azokat a korlátokat, melyek elválasztanak bennünket legbelső önvalónktól, saját isteni énünktől.

A „nyugati világ” modern kori jógájában gyakran a fizikai gyakorlás az első lépés a jóga útján, ennek révén kerülünk közelebb testünkhöz, kezdjük megérezni az energiaáramlást, a gyakorlás hatásait, és fokozatosan jutunk el érzelmeink és elménk működésének megfigyeléséhez, megértéséhez, majd tudatos irányításához.

Ez egy végtelen folyamat, melynek csak kezdete van, amikor a tudatosság útjára lépünk, és utána már visz előre egy folyamatos belülről jövő késztetés, hogy kövessük ezt az áramlást, és egyre több tapasztalatot szerezve közelebb kerülhessünk önvalónkhoz, az állandóan változó univerzum egyik fogaskerekéhez. Innen már csak egy lépés a jövő hónap témája: az utolsó nijáma, az ishvara pranidhana, az önátadás ennek az univerzális felsőbb erőnek.

“Yoga is the journey of the self, through the self, to the Self”

„A jóga saját utazásunk önmagunkon keresztül valódi Önvalónkhoz.”

The Bhagavad Gita