Zöld Jóga
Zöld Jóga tippek a tapasz gyakorlásához

 


 
 

 

       Környezetvédőként, tudatos vásárlóként az embernek bizony sokszor kell a tapas, az önfegyelem tüzét éltetnie magában. Sokszor fárasztó címkeolvasgatásokkal és lemondásokkal teli egy-egy nagybevásárlás, és hóbortos bolondnak érzi magát az ember, amikor a huszadik terméket is visszarakja, mert az például nem fenntartható előállítású. De szerintem megéri, ha a Föld jövője a tét!

       Az egyik legnagyobb, de nagyon fontos kihívás manapság elkerülni a pálmaolajat tartalmazó termékeket. A pálmaolaj az egyik legelterjedtebb növényi olaj, amit olcsó előállítása és kezelhetősége miatt mindenféle termékben felhasználnak. Emiatt az ipar „lecsapott” erre a remek meggazdagodási lehetőségre: míg az 1980-as évek elején 2,4 millió tonna olajat termeltek a világon, 2015-ben ez a szám már 62,6 millió tonna volt. A több mint huszonötszörös kitermelésnek sajnos megvan az ára: a Földünk tüdejeként szolgáló trópusi esőerdőkből égetik fel a pálmaolaj termesztéséhez szükséges területeket. A WWF adatai szerint a világon átlagosan 300 focipályányi erdőt tarolnak le óránként emiatt. Amellett, hogy az égetéssel rengeteg füst és szén-dioxid keletkezik, a helyi élővilágot is elpusztítja, csökken az állatok és növények élőhelyének mérete, és egész populációk, fajok pusztulnak ki a fenntarthatatlan és kontrollálatlan erdőirtások miatt. Ráadásul általában a helyi lakosság kihasználásával, otthonaik és lehetőségeik tönkretételével jár mindez. Éppen ezért fontos odafigyelni, hogy ne vegyünk olyan terméket, aminek megvásárlásával hozzájárulunk ennek a pusztító iparágnak a működéséhez. Ez azonban egy igazi kihívás, sajnos tényleg rengeteg dologban felhasználják az édességektől és ropogtatnivalóktól kezdve a kozmetikumokon át a biodízelig. Itt van néhány tipp, aminek segítségével hozzájárulhatsz az esőerdők fennmaradásához:

       - Olvasd el a termékek címkéit, mielőtt megveszed őket, és ha tartalmaznak pálmaoljat, ne vedd meg őket. Válassz olyat, amiben nincs, vagy fenntartható termelésből származik a pálmaolaj.

       - Főzz inkább otthon friss hozzávalókból, minthogy készételeket vegyél, hidd el, a szervezeted is meg fogja hálálni.

       - Beszélj a problémáról! Oszd meg másokkal is a tapasztalataidat, gondolataidat, inspiráld őket cselekvésre. A jó példa ragadós :)

       - Ha egy igazi kihívásra vágysz, van egy 28 napos program, aminek segítségével lépésről lépésre kiiktathatod az életedből a pálmaolajat tartalmazó termékeket: http://www.saynotopalmoil.com/Take_the_Challenge

       Igazi zöldjóginak való tapas gyakorlás, hajrá! :)

 

       Források:
        http://www.palmoilandfood.eu/en/palm-oil-production
        https://en.wikipedia.org/wiki/Palm_oil
        http://www.saynotopalmoil.com
     https://www.zoldbolt.hu/magazin/minden-amit-a-palmaolajrol-tudnod-kell