Zöld Jóga


Zöld Jóga a szantósa jegyében


Kép forrása: babaszoba.hu


A szantósa, azaz a megelégedettség, megbecsülés és elfogadás szellemiségét szerencsére több mozgalom is képviseli manapság a világban, melyek Zöld Jógás szemüveggel, környezetvédelmi szempontokból nézve is érdekesek lehetnek, ezek közül szeretnék most bemutatni néhányat.


A Nemnövekedés mozgalom a 2000-es évek elején, Franciaországból indult el, és (dióhéjban) azt hirdeti, hogy mivel a bolygónk mérete véges, így az erőforrásai és végesek, ezért nem lehet örökké növelni a gazdaságot és gazdagságot. A nemnövekedés hozzáállását nem csak államigazgatási szinten lenne fontos meghonosítani, hanem az átlagemberek mindennapi életébe, gondolkozásába is érdemes beépíteni. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk határt szabni magunknak, hogy nem vágyakozol mindig több pénzre, újabb telefonra, nagyobb kocsira vagy lakásra. Elérni azt az állapotot, amikor magadénak vallod a saját határaidat, megelégedsz és megbecsülöd azt amid van, és ettől tudsz igazán bőségben élni.
Ahhoz azonban, hogy megbecsüld és örömet tudj lelni abban, amid van, általában nem lehet „kutyafuttában” szemlélni és megélni a helyzeteket, le kell lassulni és időt kell szánni a fontos dolgokra. A modern társadalmunkban a „lassú” általában negatív jelzőnek számít, hiszen minden a pörgésről és a hatékonyságról szól. Ha azonban a felgyorsult élet ellenpontjaként értelmezzük és olyan fogalmakkal társítjuk, mint a nyugodt és élhető, máris egészen más megvilágításba kerül és határozottan szimpatikus alternatívává válik.

Ezt teszik a „Slow ...” mozgalmak is, melyeknek sok „ágazata” létezik, de mindnek ugyanaz az üzenete: lassulj le, hogy átéld, élvezd és megbecsüld a dolgokat.  A koncepció olasz kezdeményezésre, a Slow Food mozgalomból indult ki, e szójátékkal reagálva a gyorséttermek és a gyorskaják (fast food) által képviselt hozzáálásra az étkezésekhez („gyorsan le kell tudni őket”). Filozófiájukat úgy lehetne összefoglalni, hogy az étkezéshez társuló gasztronómiai és társasági élmény is van annyira fontos (vagy még fontosabb), mint maga a kalóriabevitel. Ugyanezt a vonalat követve alakult ki a Slow City (az élhető városokért), a Slow Life (lassulj le, hogy meg tudd élni a maguk teljességében az életed pillanatait), és a Slow Parenting („Nevelj lassan!”, időt hagyva a gyerekednek, hogy felfedezze magát és a világot, illetve magadnak, hogy minőségi kapcsolatot tudj kialakítani a gyerekeddel).  Ezek a mozgalmak mind-mind nagyon érdekes és (szerintem) értékes gondolatokat képviselnek, érdemes elmélyülni bennük. A neten ma már számos blog, cikk, oldal foglalkozik velük, keresgélj bátran, segítségképp itt egy teljesen szubjektív lista az én kedvenceimről (melyek jelen cikk forrásaiként is szolgáltak):
        A Nemnövekedés mozgalomról itt olvashatsz bővebben: http://nemnovekedes.net/


        A Slow Food mozgalomról itt tájékozódhatsz: http://www.slowfood.hu/


        A Slow City mozgalomról, főképp Budapesten: http://slowbudapest.com/


        A Slow Parenting ajánlásaként:
        Végezetül pedig egy inspiráló videó Krajcsó Nellitől a lelassulásról: https://www.youtube.com/watch?v=NoNOe_Z3FGg&feature=youtu.be