December hónap témája - Szantósa


December hónap témája: Szantósa

Szantósa - megelégedettség

Az elégedettség boldogságot és örömet eredményez. (Patandzsali Jóga-szútrák 2.42.)

Nyugalom és megelégedettség akkor alakul ki, ha a szellem lángja nem libeg-lobog a vágy szelében. A szádhaka [a törekvő gyakorló] nem a halál ürességének békéjét keresi, hanem annak a léleknek a békéjét, akinek értelme szilárdan az Istenben gyökerezik. (B. K. S. Iyengar)

Szantósa, a nijámák sorában a második: vagyis elégedettség, belső nyugalom, vidámság, derűs állapot, elfogadás, kiegyensúlyozottság. Olyan belülről és mélyről fakadó öröm, amely meghatározza viselkedésünket, kapcsolatainkat, a többi emberhez való viszonyunkat. Néhány az itt felsorolt fogalmak közül, napjaink emberének gyakorlatilag ismeretlen, de legalábbis távoli. Tegyük a szívünkre a kezünket: milyen gyakran fordul elő velünk, hogy derűsnek, kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, hogy meg tudunk elégedni azzal, ami van és ránk töra kiegyensúlyozottság?

A rossz hír az, hogy ez az állapot csak ritkán köszönt ránk magától. A jó hír, hogy tudatos gyakorlással mindenki számára elérhető. A jóga rendszeres gyakorlásával természetesebbé válik az a jelenlét, minek köszönhetően nem a múlton rágódunk vagy a jövő elképzelt eseményei miatt aggódunk. Gyakorlás közben az itt és most-ban, amikor jelen vagyunk saját életünkben, arra a harmóniára törekszünk, melynek természetes részei a nyugalom és az öröm. Kitartásod eredményeként ez az állapot egyre-egyre tovább marad majd veled a jógaterem falain kívül is.

Ha megelégedettségre vágysz, gyere, próbáld ki a Vinyasa Flow Jóga Egyesülettel, milyen érzés kicsit kimászni a prés alól, kiszállni a lüktető-vibráló kavalkádból, s egy másfajta, nem kevésbé izgalmas áramlás részesévé válni!