Receptek



Ünnepi vegán menüsor



Ezt a karácsonyi menüt Steiner Kristóf állította össze. Nem csak finom, hanem egészséges is. A welcome drink maga egy superfood koktél, az előételben a fontos vitaminokról a cékla, míg a fehérjéről a kesudió gondoskodik, a főétel csupa gyümölcs, a krumplipüré köretet a kevésbé bűnözős édesburgonyára cserélte, a torta pedig nyírfacukorral készült.


És ami szintén fontos: az egész ételsor elkészítése nem igényel többet három óránál.


Welcome drink - Bódító ánizskoktél ananászlével


Hozzávalók (1 italhoz)

1 dl ananászlé
1 dl kókuszvíz
½ dl ouzo, arak, raki, vagy sambucha 


A poharamat egyszerűen felöntöm az ánizspálinkával, majd a többi összetevővel. Nem zsúfolom tele jégkockákkal, jobb, ha az italok a hűtőből érkeznek, így nincs is rá szükség, hiszen csak hígítanák az egyébként tökéletes koktélt. Ha kedvem szottyan, mentalevelekkel, vagy épp ananászkarikával díszítem, de kókuszcsipsz is kerülhet a tetejére.




Előétel - Cékla carpaccio koktélparadicsommal, újhagymával, vegán ricotta sajttal


Hozzávalók (személyenként)


1 nagy vagy két kisebb fej főtt cékla (előfőzött, vákumcsomagolt is lehet)
1 marék koktélparadicsom
1 szál újhagyma
balzsamecet
olívaolaj
bors
A ricottához:
50 gramm tofu
1 marék kesudió
só, bors, olívaolaj


 A kesudiókat vízbe áztatom, a tofut összemorzsolom egy kis sóval, borssal, olívaolajjal. Ha nem tapad, túlságosan morzsál, megkínálom pár csepp növényi tejjel. A céklákat a krumplihámozómmal hártyavékonyságú szeletekre nyesem – ennek hiányában egy éles késsel is működik. A koktélparadicsomokat félbevágom, az újhagymát finom karikákra aprítom.


A céklakarikákat körberendezgetem egy fehér tányéron, rászórom a paradicsomokat, meglocsolom olívával, balzsamecettel, sózom, borsozom, majd jöhet az újhagyma is.

Eljött a ricotta ideje: a kesudiót lecsöpögtetem és kávédarálóban, vagy mozsárban péppé zúzom. Összedolgozom a fűszeres tofumorzsával, és a fehér galacsinokat a carpaccio tetejére potyogtatom.




Főétel Gesztenyés fügeragu rozmaringos-kókuszos édesburgonya-pürével, pirított lilahagymával


Hozzávalók (a raguhoz két, vagy egy nagyon éhes személyre)



4 fél konzerv barack és 2 szem friss füge (vagy kb 600 gramm más hasonló állagú gyümölcs - barack, szilva, nektarin, kaki gyümölcs)


negyed nagy fej vöröshagyma
4-5 szem vákumcsomagolt, hámozott sültgesztenye
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál juhar, vagy agavé szirup
fél dl sör (aki idegenkedik tőle, használhat gyömbér üdítőt, narancslevet, vagy vizet)
2 evőkanál sűrített paradicsom, vagy botmixerrel, vízzel péppé darált szárított paradicsom
1 kiskanál magos mustár
1 kiskanál balzsamecet
1 teáskanál paprika (a fele akár füstölt is lehet)
1 csipet csili
1 csipet fahéj
só, bors 


Az édesburgonya-püréhez (személyenként) 


1 nagy szem édesburgonya (de sütőtökkel is remek)
negyed fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 rozmaring ág, vagy pár csipet őrölt rozmaring
1 evőkanál kókuszzsír
olívaolaj
só, bors


 Előbb a krumplikat főzöm ki - egy lábos vizet sóval felforralok, közben pedig megmosom az édesburgonyát, és meghámozom, majd falatnyi darabokra vagdosom. A lilahagymát vékony szeletekre, vagy apró darabokra nyesem. Amikor forr a víz, placcs bele a krumplikat a rozmaring ágacskával egyetemben, majd letakarom, és újraforrástól kezdve húsz percig puhítom. Addig is raguhoz a hagymát finomra darabolom, ezt teszem a fokhagymával is.


Kikeverem a barbecue-szószt: a fűszerek felét összedolgozom a paradicsompürével és juharsziruppal, mustárral, balzsamecettel. Ha friss gyümölcsöt használok, meghámozom őket, ha konzervet, lecsepegtetem, és alaposan, de nem durva mozdulatokkal átmosom, hogy elveszítse azt az édeskés konzerves ízt, de azért ne essen szét. Nagyobbacska falatnyi darabokra vágom őket.


 Egy keverőtálba szórom a fűszerek megmaradt felét, beleöntöm az aprított hagymát, és a gyümölcsdarabokat, majd a kezemmel jó alaposan összekufircolom őket, ismét csak óvatosan, hogy ne málljon szét az egész cucc. Felmelegítem az olajat egy serpenyőben, és ha már forró, rátolom a fűszeres-hagymás gyümölcsmixet. Előbb heves lángon kicsit megkapatom, majd közepes lángon pirítgatom pár percig. Ha már nagyon pörcög, felöntöm az 1 dl sörrel és a barbecue szósszal, összeverem, összeforralom, és alacsony lángon, fedő alatt öt percen át készre főzöm.


 Levéve a tűzről rajtahagyom a fedelet, közben pedig friss zsemlét, vagy szimplán csak egy friss gazdag balzsamecetes-olívaolajas zöldsalátát pakolok az asztalra.

Vissza a körethez. Száraz serpenyőben olívaolajat forrósítok, a vékonyra szelt lilahagymát rádobom, és sóval, borssal pirítom 2-3 percig. Kókuszolajat öntök a krumplira, belepréselem a fokhagymát, és botmixerrel, vagy egy villával többé-kevésbé homogén pürévé keverem. Ha ezzel megvagyok, zutty bele a pirított lilahagymát, és ezt már kanállal emelgetve összekavarom a pürével.

Tálaláskor alaposan összekeverem a ragut, ha kell, még fűszerezem, és egy villával kicsit széthúzogatom a gyümölcsdarabokat, mert így még finomabbak lesznek, ráadásul megtévesztésig hasonlít a pulled porkra, azaz a húzott húsra. A gesztenyéket kézzel nagyobbacska darabokra morzsolom, majd ezzel megszórva szervírozom.


 Desszert - Málnás-vaníliakrémes Viktória torta






Hozzávalók (egy 8 szeletes tortához)
2 csésze liszt
1 csésze nyírfacukor
fél csésze olaj
1 zacskó sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 citrom
1 üveg málna vagy eperlekvár – igény szerint cukormentes is lehet
1 tasak vaníliapuding, növényi tejjel elkészítve – vagy egy konzerv kókuszkrém, 2 evőkanál agave vagy juharsziruppal és egy vaníliarúd kikapart belsejével kikeverve
1 marék blansírozott, szeletelt mandula, vagy friss erdei gyümölcs



Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

Egy keverőtálba lisztet, sütőport, szódabikarbónát cukrot, és citromhéjat szórok, majd jól összekutyulászom. A másik tálba öntöm az olajat, és kb 1 csésze vizet. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát.

A tésztát kis, kapcsos tortaformába kanalazom, ahol kb 35-40 percen át sül. Ha nagyon pirulni kezd a teteje, letakarom sütőpapírral. Amíg elkészül, a tasakon leírtak szerint elkészítem a pudingot – de a készen kapható vanília puding is remek. Ha letelt az idő, kikapom, és hagyom egy rácson hűlni.

Ha kihűlt, damillal vízszintesen kettévágom, az alsó réteget megpakolom vaníliakrémmel, a felsőt megkenem lekvárral, majd óvatosan egymásra fordítom őket. A tetejére kerülhet ugyanez a kombó – ezúttal alulra lekvár, rá a puding, majd a friss gyümölcsök, ám porcukorral meghintve, vagy finomra vágott mandulával megfejelve is mennyei élmény.

(Képek: Salamon Sára
Receptek: Steiner Kristóf)



Boldog karácsonyt, kellemes készülődést, és jó étvágyat kívánunk!