Zöld Jóga
Az első nijáma, a szaucsa, a tisztaság előírása a jógafilozófiában nem csak testi, hanem lelki síkon is értendő, azonban a Zöld Jógás szemüveggel nézve leginkább a fizikai testünk tisztaságával érdemes foglalkozni. Az elmúlt évszázadok egyik nagy előrelépése az emberiség túlélése szempontjából a személyes higiénia fejlődése, a tisztaság, fertőtlenítés és a kézmosás fontosságának felismerése, és a kórokozók elleni hatékony küzdelem. Azonban, mint a legtöbb dologgal az életben, a tisztasággal is túlzásokba lehet esni. Egyre- másra jelennek meg az antibakteriális szappanok, kézfertőtlenítők, sőt antibakteriális felületekkel bevont gyerekjátékok is vannak már a piacon. Elsőre ez jó ötletnek tűnhet- minél tisztább, annál jobb- azonban úgy fest, nem várt „mellékhatásai” vannak az otthoni sterilizálási mániának. Egyrészt, a sok vegyszer hatással lehet a szervezetünk, főképp az immunrendszerünk működésére és kialakulhatnak például allergiás tünetek, másrészt ezzel a stratégiával akaratlanul is „megeddzük” a baktériumokat, és hozzájárulhatunk a kezelésre ellenálló baktériumfajok vagy változatok elterjedéséhez. Több kutatás is kimutatta, hogy a sima szappanal való alapos kézmosás pont ugyanolyan hatékonyan távolítja el a baktériumokat, mint az antibakteriális szappanos, egy átlagos háztartásban teljesen felesleges az ilyen termékek használata (természetesen az egészségügyben és egyes speciális fertőző betegségek esetén más a helyzet). Az is igazolt, hogy a túl steril környezet -főként gyerekkorban- hátrányosan hat az immunrendszer fejlődésére, nincs lehetősége megedződni, tanulni, és kialakítani a szervezet megfelelő védekezését. Mindemellett persze szót kell ejteni a környezetre gyakorlot káros hatásokról: a folyókba, tengerekbe ömlő rengeteg tisztítószer pusztító hatással van a vizek ökoszisztémájára és felborítja az évezredek alatt beállt ökológiai egyensúlyokat. Most adunk néhány tippet, hogyan tudsz zöld és tiszta maradni egyszerre :)

·         Ne használj antibakteriális szappant, elég a sima- viszont alaposan és legalább 20 másodpercig moss kezet, lehetőség szerint meleg vízzel. Ne feledkezz meg a kézfejekről, a csuklóról és az ujjak közéről sem- ezek gyakran kimaradnak.

·         Ha lehet, olyan szappant válassz, amiben nincs pálmaolaj- az esőerdők védelme érdekében.

·         Oda az alapos kézmosás hatása, ha utána koszos törölközőben törlöd meg a kezed - cseréld a türcsiket, ha szükséges.

·         A lakás tisztításához ne vegyél durva vegyszereket, a hétköznapi átlagos használatra tökéletesen megfelelnek a környezetbarát tisztítószerek: pl. ecet, szódabikarbóna és mosószappan is.

·         A ruhák tisztításához sincs általában szükség vegyszerekre, egy átlagos használat után összeizzadt ruha tökéletesen kitisztítható mosódió vagy mosószóda segítségével.

·         A mosás során az egyik legnagyobb környezetkárosító (és egyébként a bőrnek is rossz) az öblítő: használj helyette illóolaj cseppeket, így is illatosak lesznek a ruháid, de nem járulsz hozzá a vizek elővilágának pusztulásához.