November hónap témája: SaucsaSausha - Tisztaság


November hónappal áttérünk a  jóga második ágára a nijámákra. Míg a jámák útmutatót adnak hogyan viszonyuljunk a külső világhoz, a nijámák önmagunk megismerésében, szemlélésében segít és önmagunkhoz való viszonyulásunkhoz ad keretet.
Viccesen mondhatnánk, hogy igen fontos dolog hogy önmagaddal jóban légy hisz igen sok időt töltöttök egymással.


Az első nijáma a sausha, azaz tisztaság. Ez nemcsak testünk, környezetünk tisztaságát jelenti, hanem belső szerveink, elménk és érzelmeink tisztaságát is. Külsőnk tisztasága, környezetünk rendezettsége és egyszerűsége saját belsőnket tükrözi, igényünket arra, hogy tiszta, rendezett, túlzásoktól mentes környezetben éljünk. Belső szerveink tisztaságát azzal őrizhetjük meg, ha figyelünk arra, hogy mit eszünk, hogy amit adunk a testünknek, az honnan ered és mennyire mérgezi meg vagy terheli meg testünket.  Ahogy testünket és környezetünket megtisztítjuk a szennyeződéstől, jógagyakorlás során az elménket is megszabadítjuk a nekünk ártó vagy már minket nem szolgáló negatív gondolatoktól, érzelmektől. Negatív érzelmeink sokkal több energiát is emésztenek fel, pozítív gondolataink pedig kellemes, nyugodt  érzést keltenek bennünk.


 A jóga végső célja, hogy elszakadjunk a test kötöttségeitől, és ne az alapvetően tisztátalan testünkkel azonosítsuk önmagunkat, így tudjuk elérni az igazán tiszta létet. De el kell fogadnia tényt, hogy földi létünk fizikai testünkben testesül meg. Tanuljuk meg és tapasztaljuk meg testi létünk egyediségét és gyönyörűségét. Ezen felül néhány igazán fennkölt tapasztalás saját fizikai testünkből ered. Beleharapni egy illatos, zamatos barackba vagy érezni párunk bőrének melegét vagy a tenger hullámainak hűvös érintését. Ha ezeket a pillanatokat teljes odaadással, tisztasággal tudjuk megélni, akkor  nem távolabb, hanem egyre közelebb visznek önmagunk megismeréséhez és Isten, vagy valamiféle Felsőbb Erő felismeréséhez.


A sausha gyakorlásának van egy másik oldala is. Spirituális tisztaság nem arról szól , hogy csak pusztán pozitív gondolataink lehetnek. A szándékról szól, hogy környezetünkre pozitív hatást gyakoroljunk. De ha nem tudod pontosan eldönteni, hogy az áru amit veszel valóban olyan cégtől van-e aki t támogatni szeretnél vagy a sok apró betűből már nem tudod kiolvasni hogy valóban nem tartalmaz tartósítószert az étel amit eszel, akkor sincs itt a világ vége és nem veszíted el képességedet a sausha gyakorlására.


Szemléld a körülötted lévő világot a jógaszemüvegeden keresztül és lásd meg annak tisztátalanságait, saját tetteiddel ne tetézd ezeket a hibákat, de ne vádold magad ha nem Te váltod meg a világot. Bizz abban, hogy saját egyszerű hozzáállásod és tiszta lelked puszta példája már megváltoztatja a környezeted, ami hullámszerűen gyűrűzik majd tovább a világban.  


A sausha  a kitartó és szeretetteljes törekvés, hogy elfogadjuk saját eredendő jóságunkat.