Gyakorlás

  Gyakorlás a saucsa jegyébenTrataka gyakorlat

Kép forrása: PinterestA Tratak vagy Trátaka gyakorlat – Gyertyaláng meditáció egyike a hat ősi tisztító gyakorlatnak (vagyis a Satkarma, szószerint „hat cselekedet” egyike), amelyeket a jóga ősi irata, a Hatha Jóga Pradípika is leír.

 A tisztító hatás eléréséhez fontos, hogy maga a láng és a fény minél tisztább legyen – ezért kell sima fehér gyertyát használni, ami tiszta fénnyel ég. A láng szimbolikusan egyfajta tisztító tűz az elmében cikázó zavaró képeknek és gondolatoknak. A fény is szimbolikus: megszünteti a sötétséget. A sötétséggel nem kell harcolni, nem kell analizálni, nem kell racionalizálni: elég fényt gyújtani, és a sötétség eltűnik, átveszi a helyét a fény.
Ha könnyezni kezd a szemed, az segítheti a tisztulást, hiszen a könny felold, átmos, lemos fizikai és mentális értelemben is. Ha kontaktlencsét viselsz, kontaktlencse nélkül végezd a gyakorlatot. Ha szemüveget hordasz, azt javaslom, vedd le a szemüveged. Ha valamilyen szemproblémád van (pl. műtét után, gyulladás esetén), kérd ki az orvosod véleményét!
 

A gyakorlat menete:


Tégy egy gyertyát egy kis asztalra vagy székre. Helyezkedj el meditációs ülésben a gyertya előtt, és csukd be a szemed. A gyertya körülbelül karhossznyi távolságra legyen, és a szemed magasságában, hogy ne kelljen leszegni a fejed a láng nézéséhez. A láng mozdulatlanul égjen, kerüld a huzatot, hogy a láng ne lobogjon.


Nyisd ki a szemed, és nézz pislogás nélkül a lángba. Törekedj arra, hogy hosszan tartsd nyitva szemed pislogás nélkül, még akkor is ha erősen könnyezik.


Ha erős késztetést érzel arra, hogy pislogj, pislogás helyett csukd be lassan a szemed és nyisd ki lassan miközben figyeld tovább a láng képét magad előtt.


Ismételd meg 3-szor a teljes gyakorlatot.


Bármilyen tárggyal elvégezhető a gyakorlat, egy kaviccsal vagy egy almával is. Fokozatosan növeld a gyakorlat időtartamát. De 3-4 percnél tovább ne nézz egyfolytában a lángba.