Zöld JógaZöld Jógás szemüveggel nézve Földünk szempontjából az egyik legfontosabb jáma az aparigraha, a harácsolás, azaz a javak felesleges felhalmozásának tilalma. Már sok szó esett korábbi posztjainkban arról, hogy Földünk eltartóképessége véges, a népesség és az átlagos életszínvonal viszont rohamosan növekszik.
Mivel anyagilag egyre több ember engedheti meg magának, hogy olyan dolgokat vásároljon, amit korábban nem tehetett meg, egyre nagyobb piacot kell kiszolgálnia a különböző iparágaknak. A nagyobb piac általában több szereplőt (eladót) is bevonz, akik között őrült verseny kezdődik a fogyasztók kegyeiért, ami sokszor az olcsóságban nyilvánul meg. Az olcsó termékek és a kínálat növekedése persze még több vásárlót csábítanak, ami még nagyobb versenyhez és pörgéshez vezet, és ez ördögi kör bezárul...

Erre az egyik legaktuálisabb példa a ruhaipar, a „fast fashion” márkák. Döbbenetes, hogy míg 10-15 évvel ezelőtt az évszakoknak megfelelően évi négy kollekciót bocsátott ki egy- egy márka, mára ez a szám elérte az évi 20-at... Az olcsóságnak és a pörgésnek persze ára van, amit nem a fogyasztó vagy a gyártó fizet meg (rövid távon leglábbis): ezek a termékeket előállító munkások rossz munkakörülményei és a környezetre gyakorolt káros hatások. A ruhaipar a világ második legszennyezőbb iparága az olajszektor után: a gyártási folyamatok során keletkezett széndioxid, a vízpazarlás és a környezetbe jutó vegyszerek károsak a leginkább, míg a silány minőség miatt hamar elhasználódó darabok csak a bolygónkon lévő szemét mennyiségét növelik.

Most adunk néhány tippet, hogyan tudod te is csökkenteni a „ruhafogyasztásod”:

·         Ha nincs szükséged egy ruhadarabra, hagyd a polcon, bármennyire is csábít a birtoklásának vágya. Ugyan olyan jól áll rajtad a jelenlegi kollekciód is.

·         A pillanat hevében jó ötletnek tűnik egy-egy impulzusvásárlás, de ennek során hajlamosak vagyunk olyan dolgokat is megvenni, amit aztán jó eséllyel egyszer- kétszer fogunk csak felvenni. Inkább kerüldd el az ilyen helyzeteket, és vásárolj átgondoltan.

·         Válassz olyan cuccokat, amiket praktikusan tudsz kombinálni egymással, ezzel drasztikusan csökkenteni tudod a ruhatárad méretét. Lehet, hogy nem minden felsőhöz kell külön-külön hozzáillő nadrág, és fordítva :)

·         Ha van lehetőséged, válassz jó minőségű, tartós cuccokat, még ha valamivel többe is kerülnek, mint az olcsók: hosszú távon hidd el jól fogsz járni.

·         Ha lehet, vásárolj használtruha boltokból, adományboltokból- tök jó ruhákat találhatsz ott is, a pénztárcád és bolygónk is hálás lesz, ha nem új cuccokat veszel folyton.

·         Ha esetleg ódzkodsz az ötlettől, hogy idegenek után felvegyél egy ruhát (bár a mosógép csodákra képes), jó ötlet lehet a megunt, de még jó minőségű cuccaidat családon belül vagy a barátnőiddel/barátaiddal elcsereberélni.

Ha szeretnél erről a témáról többet tudni, nemrégiben megjelent egy alapos cikk, ami a jelen írás forrása is, és amit itt elolvashatsz: