Zöld jóga

 
 
Zöld Jóga tippek a brahmacsárja gyakorláshoz

Forrás:www.producebusinessuk.comNapjaink fogyasztói társadalmi berendezkedése az egyik legtrükkösebb módszerrel próbál manipulálni minket a felesleges fogyasztásra: a vágyainkra hat.
A mindennapjainkba alattomosan beépülő anyagias értékrendszer (kinek milyen telefonja, autója, jóganadrágja stb. van, hová megy nyaralni) és a reklámok ereje tudatosan vagy tudattalanul hatnak ránk, és vágyat ébresztenek olyan tárgyak vagy szórakozások iránt, amiktől valójában semmivel sem leszünk többek, nem szolgálják a fejlődésünket és nem képesek betölteni valós igényeinket. Ez sok esetben egy ördögi körhöz vezet, és újabb felesleges anyagi javakkal próbáljuk betölteni lelki hiányainkat, borítékolható eredménnyel. Azon túl, hogy ez hozzáállás nem vezet hosszú távon lelki egyensúlyhoz, és maximum a multik és a pszichológusok profitálnak belőle, a környezetünknek sem tesz jót: csak a felhasznált alapanyagok és a hulladékok mennyiségét növeli. Éppen ezért nagyon fontos a brahmacharya, a vágyaink uralásának gyakorlása a mindennapjainkban. Most adunk néhány tippet, hogyan tekinthetsz a vágyaidra Zöld jógás szemüvegen keresztül:


·         Ne hagyd magad manipulálni a reklámok által: akkor és azt vásárold csak, amire tényleg szükséged van, légy őszinte magaddal.


·         Mielőtt megveszel egy tárgyat, ruhát vagy akár ételt, vizsgáld meg magad, miért vágysz rá, honnan ered a gondolat, hogy megvedd? Milyen szükségleteket akarsz betölteni vele? Be fogja tölteni ezeket a szükségleteket, vagy van esetleg más, jobb módszer erre?

·         Mielőtt lecserélnéd egy régi, de még működő használati tárgyad, vizsgáld meg, tényleg szükséged van-e az újra, jobban be tudja majd tölteni az adott funkciót, vagy csak a birtoklási vágy, esetleg a divat követése vezet téged a vásárláshoz?

·         Ha utólag felismered, hogy feleslegesen vásároltál cuccokat, az is már fél siker! :) Gondold végig, miért és milyen csapdába sétáltál bele, hogy legközelebb könnyen elkerülhesd. Gondold azt is át, hogy a felesleges dolgok vásárlásával töltött időt milyen más, valódi örömet hozó tevékenységre, kikapcsolódásra fordíthatnád (pl. kirándulás, olvasás, beszélgetés, jóga), és legközelebb válaszd ezeket.

Természetesen nem arról van szó, hogy mondj le a vágyaidról és soha többet ne vegyél semmit. Mint szinte mindig, most is inkább az a fontos, hogy gyakorold a tudatosságot a vágyaiddal szemben is: legyen a Te kezedben az irányítás.