Zöld JógaZöld Jóga tippek az asztéja gyakorláshoz

 
Forrás:kapanyel.blog.hu

 
Zöld jóga- Asztéja
Az asztéja - azaz nem lopás - gyakorlása a környezettudatos életmód egyik fontos alapelve. Lényege, hogy tiszteld mások tulajdonát és ez által tiszteld mások egész lényét. Ez nem csak a más személyekhez tartozó dolgok eltulajdonítására vonatkozik, hanem a Föld javaira is. A Föld erőforrásai szempontjából nem csak az a lopás, ha nem fizetsz valamiért, hanem az is ha olyan dolgokat eszel/veszel/ használsz, amire valójában nincsen szükséged, és az előállításuk a környezetet terheli. Az alábbiakban adunk pár tippet a zöld szemléletű asztéja gyakorláshoz:

     Ne vegyél el többet, mint amire szükséged van: gondold át milyen tápanyagokra van szüksége a testednek, ne egyél (és vegyél) azon felül; a tested és a Föld is hálás lesz érte.
     Ugyanez igaz a használati cikkekre is: gondold át mire van szükséged valójában, és mi az amit csak azért veszel meg, hogy még egy kütyü álljon a polcodon/konyhaszekrényben.
     Nyaralások alkalmával különösen érdemes észnél lenni: az ajándékba vett negyvenkettedik hűtőmágnes helyett érdemes lehet inkább egy helyi ételkülönlegességgel meglepni az otthon maradottakat.
     Ha kirándulni mész, vigyázz a természeti kincseinkre: ne taposd le a növényeket, és ne szedd le a virágokat: a vázában napok alatt elhervadnak, de ha a helyükön hagyod őket, az utódaik is színpompával terítik majd be a réteket.Forrás: https://www.pinterest.com/pin/287667494918574614/

     Ha egy mód van rá, a nyaralásból csak fotókat és emlékeket vigyél haza magaddal, az élővilágot hagyd érintetlenül. Ez különösen igaz a tengerpartokra: a kagyló- és csigahéjaknak a tengerekben a helyük!

Kis odafigyeléssel, önuralommal és tudatossággal a hétköznapokban Te is sokat tehetsz azért, hogy még sokáig élvezhessük Földünk kincseit.