Augusztus hónap témája: AsztéjaAugusztus hónap témája: Asztéja
 
 
 
Asztéja – ne lopj
 
Általában már kisgyerekkorunkban megtanuljuk, hogy van olyan, hogy „enyém” és „tiéd” – ez a társas együttélés, a szocializálódás egyik fontos eleme. Megtanuljuk, hogy nem vesszük el a másik gyerek játékát, és nem szabad semmit elvenni a boltból fizetés nélkül. Mégis, mire felnövünk, bizonyos dolgokban elmosódnak a határok: mi számít lopásnak és mi nem?

 
A jóga ősi forrása, Patandzsali Jóga Szútrái a jógagyakorlást nyolc lépcsőfokra bontja. Az első két lépcsőfok a Jámák és a Nijámák gyakorlása. A Jámák olyan mentális gyakorlatok, amelyek arra vonatkoznak, hogy hogyan viszonyulsz a körülötted lévő világhoz, míg a Nijámák abban adnak iránymutatást, hogy hogyan viszonyulj saját magadhoz. A Jámákat és a Nijámákat is egyenként öt gyakorlatra bontja a jógahagyomány. Ezeket a gyakorlatokat vesszük sorra havi hírlevelünkben – kövesd az írásainkat, és gyakorolj velünk a jógaszőnyegen kívül is!
 
A harmadik jáma, az asztéja gyakorlása abból áll, hogy tiszteld mások tulajdonát és ezáltal tiszteld mások egész lényét. A tárgyakkal kapcsolatban viszonylag könnyen meg tudjuk húzni a határokat: mi az enyém és mi a másé. De nem csak tárgyakkal kapcsolatban merülhet fel az asztéja gyakorlása.
 
Olvastam egy kisgyerekes szülő kifakadását: hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek mások tulajdonának a tiszteletét, ha a játszótéren az az elvárás, hogy a gyerek minden tulajdonát „jószívűen” dobja be a közösbe és ossza meg a többi gyerekkel? Azt a példát hozta, hogy képzeld el, hogy beülsz egy kávézóba és előveszed a laptopodat vagy a tabletedet, mire a pincér odajön hozzád, és közli, hogy akkor ezt most leszel szíves megosztani a szomszéd asztalnál ülő úrral, mert neki nincs laptopja és hagy játsszon vele ő is egy kicsit, majd később visszakapod :-) Ugye, hogy nem tetszene? Mint mindenben, itt is lehet túlzásokba esni, és itt is egy egyensúlyt keresünk: tartsd tiszteletben mások tulajdonát, de húzd meg a saját határaidat is. Ha neked belefér, oszd meg másokkal, amid van, de ne várd el, hogy mindenki megossza veled a tulajdonát. A tulajdonod megosztása másokkal egy döntés kérdése, nem természetes vagy elvárható valakitől.