Július hónap témája: Szatja
Szatja - légy hű az igazsághoz!
Úgy is mondhatni, ne hazudj. Az igazsághoz való ragaszkodás és az igazság iránti odaadás harmóniát teremt az életedben, míg az ellenkezője kibillenti az egyensúlyt és ezáltal távolabb kerülsz a boldogságtól. 

A jóga ősi forrása, Patandzsali Jóga Szútrái a jógagyakorlást nyolc lépcsőfokra bontja.
Az első két lépcsőfok a Jámák és a Nijámák gyakorlása. A Jámák olyan mentális gyakorlatok, amelyek arra vonatkoznak, hogy hogyan viszonyulsz a körülötted lévő világhoz, míg a Nijámák abban adnak iránymutatást, hogy hogyan viszonyulj saját magadhoz. A Jámákat és a Nijámákat is egyenként öt gyakorlatra bontja a jógahagyomány. Ezeket a gyakorlatokat vesszük sorra havi hírlevelünkben – kövesd az írásainkat, és gyakorolj velünk a jógaszőnyegen kívül is!

Igazat mondani néha nem könnyű dolog. Gyakran félünk, hogy megbántunk másokat, vagy elveszítjük mások támogatását, esetleg kitaszít minket a közösség, ha kendőzetlenül őszinték vagyunk. És nem véletlen, hogy az első jáma, az ahimszá (ne árts), és csak a második a szatja. Tehát a Jóga Szútrák is arra bíztatnak, hogy úgy legyél őszinte, hogy közben nem bántasz meg másokat.

„Kegyes hazugság” – szokták mondani. A jógagyakorlás során azonban arra törekszel, hogy megismerd a dolgok valódi lényegét, átláss a külső burkon, és meglásd a minden lényben ragyogó, tiszta belső fényt. Ha az elméd rászokott, hogy „kegyesen” hazudni elfogadható dolog, ez akadályozza azt a spirituális értelemben vett, illúzióktól mentes tisztán látást, ami a gyakorlásegyik fontos célja lehet.

A jógázók körében nagyon népszerűek az Instagramon, Facebook-on közzétett gyönyörű jógás fotók és videók. Vajon ezek mennyire tükrözik az igazságot? Valószínűleg különböző mértékben :-) Több híres jógi lerántotta már a leplet saját korábbi fotóiról, vagy tesz közzé olyan retusálatlan fotókat magáról, amin világosan látszik nemcsak a napos, hanem az árnyékos oldal is. Pl. Kathryn Budig példakép lehet ebben: 
https://www.facebook.com/kathrynbudig/photos/a.243596850701.300594.162704285701/10158187649765702/?type=3&theater