Próbálj ki egy új ételt! 




Próbálj ki egy új ételt! 



Különösen jó, ha olyasminek adsz még egy esélyt, amit egyszer már elutasítottál, pl. ha van valami, amit „nem szeretsz” , kóstold meg újra, hátha változott azóta a véleményed! Alább két olyan receptet mutatunk, ami talán más irányelveket követ, mint nagyanyáink  (egyébként fantasztikus, és tiszteletre méltó) receptkönyvei.


Grillezett cukkini quinoával, csicseriborsóval, bébi spenóttal, rukolával, tahinivel
Hozzávalók 2 személyre:
  • ½ cukkini
  • 4 púpos ek főtt csicseriborsó
  • 6 ek főtt quinoa
  • 2 marék friss bébi spenót vagy vegyes zöld salátalevél
  • 2 marék friss rukola
  • 1 paradicsom vagy 5-6 szem koktélparadicsom
  • 1 ek tahini (szezámmag krém)
  • 1 citrom
  • 3-4 szál friss koriander vagy mentalevél
  • morzsolt bazsalikom, oregano, rozmaring, tárkony
  • olívaolaj

 A csicseriborsót áztasd be 8-12 órára, és kb 30-45 perc alatt főzd meg friss vízben egy kis babérlevéllel és sóval. Gyorsabban megfő egy csipet szódabikarbónától. Ne használj konzervet, mert a magas hőfoktól sok tápanyag elvész vagy átalakul. Ha elriaszt az áztatás, használj fekete lencsét, azt nem kell áztatni és hamar megfő. A quinoát mosd meg lábasban vagy szűrőben, és 2x annyi vízben, mint a száraz quinoa, főzd puhára kis lángon – amikor még van alatta egy kevés víz, vedd le a tűzről és fedd le, hogy magába szívja a vizet és pergős maradjon. Mosd meg a zöld leveleket és a paradicsomot, vágd is fel kockákra vagy szeletekre. A tahiniből készíts híg szószt: egy kis tálban kézi habverővel keverj hozzá vizet, olívaolajat, citromlét és sót – lehetnek ijesztő pillanatok, amikor nagyon megváltozik a massza állaga, de csak kísérletezz bátran, és kóstolgathatod is közben. Olyan végereményt szeretnénk, ami egy sűrű szósz állagú. A cukkinit mosd meg, szeleteld fel, és egy grill serpenyőben kevés kókuszolajon grillezd meg. Használhatsz más zöldséget helyette, vagy mellé: pl. sárgarépa, karalábé, sütőtök, édeskrumpli, zellergumó (igen, jól olvastad :-)).



Nagyanyáink viszonylag homogén állagú ételeket főztek: gulyásleves, pörkölt nokedlivel, zöldborsó főzelék, sült és köret, rántott karfiol rizibizivel. Mi ehelyett sok összetevőből egy olyan tálat készítünk, amit kalandos lesz enni: találsz egy paradicsomot, aztán egy kis kesernyés quinoát, egy friss zöld levelet, amit tahini maszatolt össze, és egyszercsak megtalálsz egy menta levelet az ízlelőbimbóiddal :-)


Fogj egy tányért és kezdd el kreatívan egymásra vagy egymás mellé/köré halmozni és szórni a hozzávalókat, tépkedd rá a zöldfűszer leveleket, facsarj rá egy kis citromlét, locsold meg olívaolajjal és a tahini szósszal, szórd meg himalája vagy tengeri sóval – és úgy edd, hogy minden falat egy izgalmas kaland legyen :-) 


Köleses chia puding
  • ½ bögre köles
  • 4-5 ek chia mag
  • ízlés szerint méz vagy más édesítő
  • 2 dl kókusztej
  • ízlés szerint friss gyümölcs, lekvár, magvak, nyers kakaóbab töret

A kölest alaposan mosd át, amíg tiszta vizet öntesz le róla, és 2 x annyi vízben főzd puhára (kb 10 perc). Öntsd rá a kókusztejet és kb 1 dl vizet, szórd bele a chia magot és jól keverd el – a chia mag 1-2 percen belül beszívja a nedvességet és pudingos állagúvá válik. Ha kell, igazíts az állagán több vízzel vagy chia maggal. Mézzel édesítsd, de nem kell nagyon, mert a kókusztej is édes ízű.

Fogj egy üveg desszertes edényt, poharat, vagy kis befőttesüveget, és kezdd el rétegezni az alapanyagokat: szeletelt eper, alma, banán, vagy más gyümölcs, köles massza, egy réteg lekvár, megint köles massza, stb. A tetejét díszítsd gyömölccsel vagy dióval, kesudióval, mandulával.