Február témája az EGYÜTTÉRZÉS
Az együttérzés minden érző lénnyel az egyik legalapvetőbb emberi minőség – bár nem kizárólagos, hiszen állatoknál is megfigyelhető. Emberként azonban tudatosan dönthetsz az együttérzés „gyakorlása” mellett. Amikor együtt érzel valakivel – belegondolsz, hogy mit érez, min megy keresztül – az egy olyan kölcsönös „élmény”, ami gazdagítja őt is, és téged is.

De miért is tennél ilyet? Hiszen mindenkinek meg van a maga élete, gondja, baja – miért vennéd még a nyakadba mások nyűgjét? Sokszor könnyebb megmaradni a saját kis világodban, nézetedben; sőt esetleg kritizálni, a másikat okolni. Ez megszokott és kényelmes. Kényelmes, mert nem kell bátorságot merítened, hogy a másik szemébe nézz, megnyisd a szíved. Nem arról van szó, hogy megold az illető problémáját, vagy együtt tapicskolj vele az önsajnálatban mondván, hogy pl. mekkora szemét a főnöke, milyen szerencsétlen a párválasztása, stb. Hanem csupán ott VAGY SZÁMÁRA. Valódi figyelemmel és megértéssel, akár szavak nélkül, például egy kedves érintéssel. Ez nem is mindig könnyű, hiszen gyakran azért nem tudsz teljes figyelmeddel a másik ember felé fordulni, mert zakatolnak benned a saját gondolataid, problémáid. Nagyon szép és önzetlen cselekedet ezen felülemelkedni és venni a fáradságot, hogy a másiknak szentelj figyelmet ítélkezés, véleményezés nélkül.

„Úgy vettem észre, hogy az egyik legértékesebb jótétemény, amit ember embertársának adhat, ha meghallgatja. Nem mindegy, miként. Együttérzéssel kell figyelni az elbeszélőre, mert aki vall, nem a partner életbölcsességeire és tanácsaira kíváncsi, hanem meg akar könnyebbülni. Így hallgatni: művészet.” (Kolozsvári Grandpierre Emil)

Igaz együttérzés esetén - akivel együtt érzel - már nem érzi magát egyedül, megszűnik az elkülönülés érzése, és csökken az átélt fájdalom intenzitása. Ekkor még inkább egyek vagytok, és a szívetek – átvitt értelemben – kicsit összeér. Hiszen téged is ugyanolyan „fából faragtak”, hasonló vagy; sőt univerzális perspektívából nézve Egyek vagytok függetlenül nemtől, kortól, nemzetségtől, vallási irányultságtól. Ha mindenki képes lenne együtt érezve élni, megszűnne a Földön az erőszak és a háborúk. Hiszen ki tudna bántani egy másik férfit/nőt/gyereket/állatot ha együtt érezne vele, átélné a hasonlóságot? 

A mai világban – a technikai térhódítás, bárhol-bárkivel online kapcsolatba lépés lehetősége ellenére – egyfajta elkülönültség figyelhető meg. Sokat ülsz a számítógép előtt görnyedten, beesett mellkassal, rossz tartással. Mivel test és lélek oda-vissza hatással van egymásra, nem csoda hogy zárkózottá, a másik emberrel szemben bizalmatlanná válsz. 

A jóga gyakorlása kézzelfogható segítséggel, és testi-lelki jóérzéssel szolgál. Az ászanák közül minden mellkas nyitó gyakorlat elősegíti, hogy befogadóbbá, nyílt szívűbbé, könnyebben kommunikálóvá és együttérzőbbé válj.

Nem az interneted sebessége, okos telefonod márkája, az applikációid száma fogja határozni meg a boldogságodat. Hanem az, hogy tudsz-e emberségesen viselkedni, szeretettel, de legalábbis megértéssel közelíteni embertársaidhoz. Nemcsak családtagjaidhoz – bár néha az sem könnyű – hanem a szomszédhoz, aki a múltkor nem vitte le a szemetét, a hajléktalanhoz aki „rontja” az utcaképet, a kollégádhoz aki folyton panaszkodik, a morcos BKV ellenőrhöz, stb. Ezekben a helyzetekben is gyakorold az együttérzést. Képzeld magad az illető helyébe, próbálj kimozdulni a saját szemszögedből. Ekkor nem csak a másik embert érted meg és tiszteled, hanem saját magadat is.
Ezzel olyan pozitív életminőség változást tapasztalhatsz meg a saját életedben, ami szintén pozitív hatással van a környezetedre, és tágabb környezetedre: a Föld minden élőlényére.