Recept - Zöldalmás, kakukkfűves céklaleves



zöldalmás-kakukkfüves céklaleves

Bede Annától (vegasztrománia)

hozzávalók:
(4 személy)

1/2 kg cékla
1 nagyobb zöldalma
8 dl zöldségalaplé
kakukkfű ágak
néhány gerezd fokhagyma (pucolatlanul)
vaj – elhagyható!
olívaolaj

frissen őrölt fehérbors
crème fraiche (vagy tejszín, vagy tejföl, vagy ezek keveréke) – elhagyható!


A sütőt melegítsd elő (6-os fokozat).

A céklát hámozd meg, darabold fel, és egy alufóliával (vagy sütőpapírral) bélelt tepsiben 2-3 szál kakukkfű és a fokhagymák társaságában, meglocsolva olívaolajjal, megsózva, megborsozva 40-45 percig süsd meg.

Hámozd meg az almát, szedd ki a magházát, és egy kis darabka vajon (vagy olajon) 5 percig párold. Add hozzá a közben megsült céklát, a fokhagymákat (héj nélkül) és a szárától megfosztott kakukkfüvet, öntsd fel a zöldségalaplével, sózd, borsozd, és további 10 percig főzd.

Botmixerrel pürésítsd, tálalásnál pedig crème fraiche-sel és kakukkfűvel díszítheted.

(Recept és a kép forrása: http://vegasztromania.blog.hu/)