Novemberi recept

Az őszi és a téli esték egyik tipikus illata, a sült gesztenye illata. A gesztenyét nálunk leginkább sütve fogyasztjuk, de nagyon elterjedt a főzött gesztenyéből készült gesztenye püré is. Egyre ismertebb már a gesztenyeliszt is, amiből fantasztikus süteményeket, kekszeket, palacsintákat készíthetünk.

A gesztenye nagyon sok vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz. (C, E és B vitaminok, kálium, magnézium, vas, réz, foszfor) A gesztenye javítja az erek rugalmasságát, erősíti az érfalakat. Magas az antioxidáns tartalma és energiával tölti fel a szerveztet. Csökkenti a gyulladást és vizesedést. Megfázásnál, hurutos betegségeknél is nagyon jótékony, segít a légzőszerveket egészségesen tartani. A népi gyógyászat hasmenésre is javasolja. Rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést és telítettség érzetet kelt.

Gesztenyekrémes pite

Hozzávalók:
A pitealaphoz (VAGY megpróbálhatod hozzá EZT a pitealapot!):  
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 ml jéghideg víz
100 ml rizstej
100 g barnarizsliszt
1 bio citrom
1 csipet só
2 ek. olaj
2 ek. rizsszirup (lehet agave szirup is)

A gesztenyekrémhez:
300 g natúr, cukrozatlan gesztenyepüré
rizstej
2 db aszalt sárgabarack
1 marék kénezetlen bio mazsola
1 csipet só
1 ek. rizsszirup (vagy agave szirup, vagy méz)
50 g étcsokoládé
fenyőmag

Szitáljuk bele a liszteket egy nagy tálba, majd a közepén egy mélyedésbe csorgassuk bele az olajat, és keverjük el kézzel a hozzávalókat. Hozzáadjuk a sót, a rizsszirupot (vagy mézet), a citrom reszelt héját, majd továbbkeverjük a kezünkkel. Ne sokáig végezzük ezt a műveletet, mert felmelegítjük a kezünkkel a tésztát! Öntsük rá a jeges vizet (ha nem folyik nagyon hideg víz a csapból, tegyünk bele a vízbe néhány jégkockát, és várjunk pár percet), és gyúrjuk össze az egészet, mintha egy hógolyót gyúrnánk.:-) Lisztezzünk be egy tiszta konyharuhát, tegyük rá a tésztát, és tegyük a hűtőbe pihenni legalább 1 órára! Utána nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, tegyük bele egy kizsírozott piteformába (én pálmazsírral kentem ki), szurkáljuk meg villával a tetejét, hogy ne púposodjon fel, és tegyük 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe.
A krémhez tegyük a gesztenyepürét egy lábasba és adjunk hozzá annyi rizstejet, hogy kellemesen krémes állagú legyen. Adjuk hozzá a sárgabarackot és a mazsolát, a szirupot és a sót, majd melegítsük fel. Kb. 5 percig melegítsük közepes tűzön. Botmixerrel pépesítsük az egészet és hagyjuk kihűlni. A rizsszirupot helyettesíthetjük egy reszelt almával is!
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött.

A sütőből kivett és kicsit kihűlt torta belsejét kenjük ki a csokiöntettel, majd tegyük kb. 10 percre a hűtőbe. Amikor a csoki megszilárdult, rákenjük a gesztenyekrémet és megszórjuk a tetejét fenyőmaggal.

Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe legalább 2 órára!