Október témája a VÁLTOZÁS


„Az Élet 10%-a, ami veled történik, és 90%-a, ahogyan reagálsz a történésekre.” (John C. Maxwell)

Az élet örök változás, mondják a bölcsek és a természet körforgása minden évszakban emlékeztet erre a nagy igazságra. Mégis valahogy ősszel szembesülünk leginkább a változás erejével, ahogy rövidülnek a nappalok, sárgulnak a falevelek és egyre hidegebbek a reggelek, mikor a lehullott gesztenyéken át gázolunk a munkahelyünkre pulóverben, gumicsizmában, két kezünkben szorongatva a reggeli meleg kávét vagy teát…

Hol vannak már a meleg nyári esték, a nyaralás halvány emléke, a flip flopok, a jégkockák a poharadban, és a sokadig fagyi aznap?! Talán ilyenkor vagyunk a leghajlamosabbak elmerülni kedvenc hobbinkban, a panaszkodásban és nagyon sajnálni magunkat, mert már megint a nyakunkon ez a fránya ősz! Tisztelet a kivételnek. A ősz színeiben gyönyörködve mégis mindig csodálatos lehetőséget kapunk arra a természettől, hogy megálljunk egy pillanatra: a változás elkerülhetetlen, része az életünknek… az csak rajtunk múlik, hogy hogyan éljük meg azt!

A vinyasa flow egyik legfontosabb tanítása: lovagold meg a hullámokat, ahelyett, hogy az árral szemben úsznál, vagy azon háborognál, miért hullámzik a tenger! Minél inkább tudsz áramolni, akár a lelkedben, a szívedben zajló történésekkel vagy akár az évszakok változásával, annál természetesebben tudod megélni ezeket a folyamatokat. Minden, ami történik velünk, tanít minket, vezet valahova. Vannak olyan változások, amelyeket mi kezdeményezünk, amelyek a fejlődésünk velejárói és vannak olyanok, akár gyászfolyamatok, betegségek, a környezetünkben történt nehézségek, amelyekkel meg kell birkóznunk egy adott időszakban. Bármilyen változásról is legyen azonban szó, ha tudatos vagy, jelen vagy az életedben, minden lélegzetedben és figyelsz arra, hogy mire van szükséged, az a legnehezebb időszakokban is segíteni fog.

A jóga nagy csodája, hogy akkor is segít, ha nem találod a kiutat egy helyzetből, amikor még a kérdéseid sem tudod, nemhogy a válaszokat, amikor nem találod a helyed, vagy nem látod a célt… Így bármilyen nehézséggel is kell szembenézned vagy bármilyen reménytelennek tűnik egy helyzet, egy valamiben biztos lehetsz: a jógagyakorlásod előbbre visz! Minél többet gyakorolsz, minél inkább figyelsz magadra, annál közelebb jutsz a saját utadhoz! Természetesen ez lehet ászanák gyakorlása, de meditáció vagy egy légzésgyakorlat is. Figyeld meg, hogy neked most mire van a legnagyobb szükséged! Törekedj arra, hogy minden nap tudj magadra szánni egy kis időt, olyan tevékenységekkel, amelyek feltöltenek téged. Lehet, hogy ez éppen egy intenzívebb jógázás lesz vagy pár perc légzésfigyelés csendben ülve a kedvenc sarkodban otthon, meditálás a gőzölgő tea felett reggel vagy egy új mantra zengetése este, elalvás előtt. Olyan tevékenység, ami gyógyít és feltölt. Ha úgy érzed, semmi sem segít, akkor találj valami újat, lépj egyet az ismeretlenbe, próbálj ki egy új tevékenységet vagy az eddigieket másképp! Ha imádod az áramlást a gyakorlásodban, próbáld ki milyen hosszabban kitartani egy-egy jógapózt. Ha mindig statikusan gyakorolsz, lehet, hogy intenzívebb mozgásra van most szükséged. Ha nem bírsz egy helyben ülni, lehet, hogy csak egy jó technika kell, például egy mantra vagy légző gyakorlat a meditáció előtt. Lehet, hogy egyszerűen egy sétára van szükséged, arra, hogy kilépj a lakásból vagy kiszakadj a városból pár napra.
Ne feledd, mindig minden változik.

Te is!