Júliusi vezércikkA Vinyasa Flow jógastílus nevében a „flow” szó azt jelenti angolul, „áramlás”. Az áramlás az energia természete: a víz, a levegő, az élet ereje (prána) mind rendelkezik az áramlás képességével. Egy Vinyasa Flow stílusú gyakorlásban azt gyakoroljuk, hogyan lehet ezt az áramló erőt lassítani, gyorsítani, akár megállítani, vagy csak engedni a maga útján folyni, vagy mederbe terelve kihasználni a benne rejlő szelíd, de hatalmas erőt.

A természteben jól megfigyelhető, hogy az áramlás nem egyenes vonalban mozog, hanem körkörösen, hullámokban, örvényekben, csigavonalakban. Ezért ha az áramlást akarod fokozni a testedben, jó lehet a tested is hullámzóan, körkörösen, áramlóan mozgatni.

A bolygónk és a testünk is kb 70%-ban víz. A természetben és a testünkben is a víz lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fordozódni, lágyan áramlani, vízpára vagy permet formájában lebegni, esőcseppekben hullani, hullámozni, elemi erővel mozogni, vízesésként zuhogni. A nyári időszak tüzét jól ellensúlyozhatja a víz hűsítő lágysága.

A víz a változás és a megtisztulás szimbóluma is, hiszen a víz áramlik és lágyan kikerüli az útjába kerülő akadályokat, felold, és megtisztít.  A víz befogadja és átveszi a körülötte lévő rezgéseket, visszatükrözi a képeket és közvetíti a hangot. Természetes közegünk, hiszen az életünk magzatkorban vízben lebegve kezdődik. Az izmaink, és ezáltal az egész testünk és elménk, könnyebben ellazul, ha vízben lebegünk.


A testünkben a vízháztartás központja a medence, ezen belül is a vesék, a húgyhólyag és a húgycső játszanak fontos szerepet a vízháztartás egyensúlyában. Energetikai szempontból pedig a Szakrális vagy Szex Csakra (a keresztcsont magasságában található energia központ) felelős a testünkben lévő víz elemért. Ezért minden olyan gyakorlat, ami ezt a területet stimulálja valamilyen módon, segíthet egyensúlyba hozni, vagy egyensúlyban tartani a testünkben lévő vizet.