Augusztusi vezércikkNyáron a legtöbbünknek lehetősége van egy kis pihenésre, kikapcsolódásra, ellazulásra. Sokan a nyári szabadságot várják, mint az év fénypontját, amikor majd „jól kipihenem magam”, „igazán sokat alszom”, „feltöltődöm egy egész évre”. Kicsit irreális elvárás ettől az egy-két héttől várni a megújulást, viszont arra tökéletes lehet, hogy egy picit odafigyelj magadra, felmérd a szükségleteidet, és elkezdj tenni magadért.

Év közben a munka, a családi és baráti kapcsolatok ápolása, a háztartás rendbetartása és a véget-nem-érő tennivaló listák között még próbálod beiktatni a jógagyakorlásodat is. Ebből sokszor az lesz, hogy folyamatosan rohansz és csinálod, és egy pici idő sem marad azokra a dolgokra, amiket igazán élvezel vagy akár a relaxációra, elcsendesedésre, vagy ha mégis megtalálod rá az időt, akkor sem tudsz kellőképpen belefeledkezni. A nyár, benne a nyári vakációval ideális alkalmat kínál arra, hogy lelassíts egy kicsit, akár otthon vagy egy közeli parkban.

A folyamatos információáramlás körülötted elvonhatja figyelmed arról, ami valóban fontos: saját magadról. A magánytól és az attól való félelem, hogy lemaradsz valamiről, a meditáció hiánya, és annak a nehézsége, hogy mélyen magadba nézz, sokszor azt eredményezi, hogy elhanyagoljuk, vagy egyszerűen nem is csináljuk. Egy olyan világban, ahol bárkivel bármikor kapcsolatba léphetsz akár a világ másik oldalán is, veszedelmes lehet pont saját magaddal nem tölteni időt.

Szánj néhány percet arra, hogy végiggondold a kötelezettségeidet. Amik nem elengedhetetlenek a mindennapokban, vagy amihez (akihez) nincs most kedved, azokat nyugodtan (és udvariasan) utasítsd vissza. Menő dolog minden este kimozdulni, felmérni az összes szórakozóhelyet és fesztivált a nyáron, de lehet, hogy érdemes egy-egy estét kihagyni, és olyankor csak magaddal foglalkozni. Nyugi, nem maradsz le semmiről.

Használd ki az időjárás adta lehetőségeket! Napsütésben lehet D-vitamint gyűjteni, vízpartra menni vagy a szabadban bóklászni. Ha esik az eső (idén nyáron ilyen is volt és lesz is még), akkor pedig elő a gumicsizmával, esőkabáttal, és ugyanúgy kimozdulhatsz, vagy csak lemoshatod az arcod egy frissítő nyári záporban. Vagy otthon maradhatsz, és megcsinálhatsz néhány napüdvözletet ;)

Próbáld ki, hogy milyen az, ha beírod a naptáradba a magadra fordított időt. Ha a munkahelyeden kapsz egy határidőt, ahhoz tartanod kell magad. Miért lenne ez másként a jógaóráddal vagy egy kis elmélkedéssel?