Januári vezércikk

A Vinyasa Flow Jóga Egyesület mala füzérének legújabb darabját adjuk
Neked hírlevelünkben. És ha már új évet írunk, akkor a januári témánk legyen az
ÚJ KEZDET

 ‎"Spirituálisnak lenni azt jelenti, hogy mindenkor tudatában vagyunk a valóságnak, mindenkor tudatában vagyunk az abszolút Igazságnak, és mindenkor tudatában vagyunk a bennünk élő Istennek." (Szvámi Ráma)


A Vinyasa Flow jógagyakorlásban minden vinyásza olyan, mint egy új kezdet. Mint amikor egy teleírt tábláról letörölsz mindent, hogy tiszta lappal kezdhess bele a következő kihívásba.

Ehhez hasonlít egy új év kezdete is. A fordulópont után megújulva, friss erővel, nyitott szívvel és nyitott elmével lépünk bele az új forgatagba. Az év ciklusában ez egy olyan időszak, amikor mindenki tele van lendülettel, elhatározással, és egy változni/változtatni akaró erővel. Érdemes meglovagolni ezt a nagyon aktív, koncentrált erőt és tudatosan változásokat kezdeményezni az életedben! 

A Hindu mitológiában az élet ciklusait három erő mozgatja: Brahma a Teremtő, Visnu a Fenntartó és Shiva a Pusztító. Az év kezdésének időszakát leginkább a teremtő, létrehozó, új dolgok születéséért felelős erő, Brahma szimbolizálja. Fontos azonban, hogy először meg kell teremteni azt a teret, ahol az új dolgok meg tudnak születni!

Ahhoz, hogy új dolgokba foghass, először is rendet kell tenned a meglévő dolgaid között.
Oszd fel az életed különböző területekre, pl. „Család/párkapcsolat”,
„Munka/karrier”,
„Jógagyakorlás”,
„Sprituális fejlődés” stb. és vess számot minden területen, hogy hol vagy most az utadon, merre szeretnél menni, hová szeretnél eljutni, mi az, amit jól csináltál eddig és mi az, amin változtatni szeretnél. Az ilyen típusú rendrakásban segíthet, ha a fizikai jógagyakorlásodban olyan pózokra koncentrálsz, amelyekben egyenes vonalak vannak, amelyek fegyelemre és koncentrációra tanítanak.Nagy segítségedre lesz a rendrakásban a meditáció gyakorlás is! Ahhoz, hogy érdemben bármit is létrehozz, először ki kell kapcsolni az állandó nyüzsgést, megállni,  elcsendesedni. Ha ez sikerült, akkor tudod igazán összeszedni minden erődet és tudatosan egy kiválasztott irányba fordítani.
A nagy változás és változtatás hevében az is fontos, hogy fogadd el magad, és legyél elégedett az eddigi eredményeiddel, minden szép és jó dologgal, amit már létrehoztál, amiért megdolgoztál. Ahogy Pema Chödrön buddhista szerzetesnő tanítja a meditációról: „A meditáció gyakorlása nem abból áll, hogy eldobjuk magunkat és átalakuljunk egy jobb emberré, hanem abból, hogy megbarátkozzunk azzal, akik igazából vagyunk.” Kezdd tehát ezzel: barátkozz meg önmagaddal, ismerd meg az erősségeidet és a gyenge oldaladat, és ezeket figyelembe véve tűzd ki a céljaidat és határozd meg az irányt, amerre haladni akarsz a jövő évben. Tegyél erőfeszítést, de legyél magaddal megengedő és elfogadó, ahogy egy szülő fordulna a gyermeke felé.