Decemberi hírlevél

Életmód-tippek
Gyakorold a mértékletességet Aparigraha

A jógában az "aparigraha" gyakorlás azt jelenti: ne vegyél (el) többet, mint amennyire szükséged van, ne halmozz fel dolgokat, ne gyűjtögess feleslegesen! December hónap remek lehetőségeket kínál az "aparigraha" gyakorlására: tiszteld meg a bolygót, a többi embert és élőlényt, a családodat, és a saját tested azzal, hogy annyit veszel (el) mindenből, mint amennyire szükséged van! Ez vonatkozik a fizikai síkra (pl. ételre, italra, csomagoló papírra, ajándékokra, stb) és a mentális síkra is (pl. ne akarj magadnak minden figyelmet egy családi vagy baráti összejövetelen). Különösen figyelj az olyan "egyszerhasználatos" dolgokra, mint a csomagolóanyag, a parti tányérok és poharak, nejlonzacskó, és a PET palack, ezek nagyon szennyezik a környezetet és rengeteg erőforrás kell az előállításukhoz. A kevesebb több!


Az együtt töltött idő az igazi ajándék minden ünnepen és a hétköznapokban is! "Persze, persze, de a gyereknek kell az ajándék a fa alá..." - biztos, hogy ez a legfontosabb?
Az Ikea felkerekedett, hogy kiderítse :-) https://www.youtube.com/watch?v=EQ3ePGr8Q7k   

Pihenj eleget!

Ahogy közelegnek az ünnepek, egyre hidegebb az idő vagy pont meleg front van és sok az influenza, sokféle stresszhatás érhet bennünket fizikai, energetikai és mentális síkon is. Az egyik legjobb immunrendszer erősítő a megfelelő alvás és pihenés! Szánj időt magadra, kuckózz be egy jó könyvvel vagy egy finom teával, és ami talán a legfontosabb: aludj eleget! Csinálj sötétet a szobában, ahol alszol, és elalvás előtt ne nézz semmilyen monitort, inkább olvass, vagy jógázz, meditálj, relaxálj! A repülőn a biztonsági tájékoztatóban elmondják, hogy először magadnak tedd fel az oxigénmaszkot, utána tudsz segíteni másoknak. Így van ez az ünnepek körül is. Tedd fel magadnak a kérdést: kire van jobban szüksége a családodnak, egy kimerült idegroncsra és "tökéletes" karácsonyra, vagy egy kedves, nyugodt, figyelmes és vidám családtagra, aki tudja, hogy nincs "tökéletes" karácsony? 

Recept-ötlet
Fűszeres édes keksz (gluténmentes, vegán)

Hozzávalók:
100 g mandulaliszt
50 g kókuszreszelék megőrölve
35 g dió őrölve
25 g kókuszzsír
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg)
½ tk. szódabikarbóna
50 g eritrit
4 tk. útifűmaghéj 4 tk. vízben elkeverve
25 g barna rizsliszt
60 g alma hámozva, lereszelve


Elkészítés:

Minden szárazat összekevertem egy tálban, majd hozzáadtam a kókuszsírt, az útifűmaghéjat és végül a reszelt almát. 150 fokon 15 percig sütöttem. Finom, ropogós apró süti a végeredmény.

Könyv-ajánló


Szeretet, béke és együttérzés: a Dalai Láma gondolatai az ember legfontosabb kincseiről. Bölcs tanításai azoknak szólnak, akik nyitott szemmel élik életüket, és akiknek szívét a szeretet vezérli. A világhírű Ueda professzor az együttérzésről, az önzetlenségről és kötődésektől való megszabadulásról beszélget Őszentségével.
Néhány évvel ezelőtt a világhírű japán kulturális antropológusnak, Ueda Norijukinak abban a megtiszteltetésben volt része, hogy kétnapos eszmecserét folytathatott a Dalai Lámával. E fontos találkozó leglényegesebb gondolatait foglalta össze könyvében. 
A távoli Himalája hófödte hegycsúcsai közé ellátogató japán tudós gondosan feljegyezte napjaink legjelentősebb spirituális vezetőjének értékes gondolatait, hogy azután szélesebb körben is hozzáférhetővé tegye a nem ritkán meglepő igazságokat, illetve a hétköznapi tapasztalatinkkal teljes mértékben összecsengő bölcsességet. 

A Dalai Láma megosztja velünk nézeteit a világ legfontosabb kérdéseiről. Bölcs tanításának elfogadásához nincs szükség arra, hogy bármilyen vallás vagy politikai rendszer elkötelezettjei legyünk, tanításai azoknak szólnak, akik nyitott szemmel élik az életüket, és szívüket a szeretet vezérli.
A Dalai Láma olyan dolgokról beszél, melyekről korábban még sohasem lehetett hallani.
Az olyanfajta ragaszkodástól, vágyaktól kell megszabadulnunk, amelyek hibás feltételezéseken alapulnak. Semmiképpen nem kell elutasítanunk a tiszta szív értékes vágyait. Az ilyen ragaszkodás igenis jó. Az egyik fajta harag az együttérzésből ered. Az ilyen igen hasznos. Jó dolog, ha valakiben ilyenfajta harag lángja ég. Hogy ha az érzelmeit az együtt érző szeretet motiválja, vagy a vágy, hogy elhárítson valamilyen társadalmi igazságtalanságot, miközben ügyel arra, hogy ne okozzon kárt senki másnak.