NOV. 28. - NE VÁSÁROLJ SEMMIT! NAP
November utolsó péntekje, (idén nov. 28-ra esik) nemzetközi NE VÁSÁROLJ SEMMIT! NAP (BUY NOTHING DAY). A Ne vásárolj semmit! nap vidám és kritikus tiltakozás a nyugati túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen.
A ne vásárolj semmit! napot 1992-ben kezdeményezte a kanadai Ted Dave, aki a reklámszakmában dolgozott. Ezáltal akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Mottója az volt: „Ami elég, az elég!” Azóta egyre több ország vette át a Ne vásárolj semmit! napot.
Kezdeményezéshez nemcsak azért érdemes csatlakoznod, hogy megspórold a pénzed, sokkal inkább azért, hogy tudatosítsd magadban, milyen motivációid vannak vásárlásaid során hozott döntéseidben, tudatosítsd a saját felelősségedet, hiszen a feleslegesen megvásárolt termékek előbb utóbb szemétté, lommá válnak, melytől megszabadulni sem mindig könnyű. Minél kevesebb felesleges dolgot vásárolsz, annál inkább csökkenteni tudod az általad okozott környezeti terhelést.
A jóga is azt mondja: ne gyűjtögess
A jógafilozófiában az ötödik Jáma (erkölcsi irányelv) az Aparigraha (harácsolási vágytól való mentesség, sóvárgás nélküliség, nem ragaszkodás, nem birtoklás) elve. A jógi önkéntes egyszerűségben él, lemond a birtoktárgyakról, eltávolítja az életéből a gyűjtést, a halmozást és minden olyan tevékenységet, amelyek szétforgácsolják az energiáit. A jógi egyszerűvé teszi az életét, amennyire csak teheti. Így képezi a tudatát: ne érezze semminek a hiányát vagy elvesztését. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően mindig megelégedett marad
Az Aparigraha elve azt jelenti, hogy felesleges dolgokat ne halmozzunk magunk köré, tartózkodjunk a túlfogyasztástól, gyűjtögetéstől, a dolgok birtoklásának vágyától. Ez nemcsak fizikai síkon, a tárgyak vonatkozásában értendő, hanem lelkiekben is. Azaz tartózkodjunk az élmények, kapcsolatok „gyűjtögetésétől”, és ne herdáljuk el feleslegesen időnket és energiáinkat.
NE VÁSÁROLJ SEMMIT! – a gyakorlatban
Légy tudatosabb vásárlásaidban és csatlakozz a Ne vásárolj semmit! nap kezdeményezéséhez! Néhány ötlet a gyakorlati megvalósításhoz:
1. Először döntsd el, hogyan értelmezed a felhívást
Ne vásárolj semmit! – a felhívást szó szerint veszed, azaz egy napig semmit, egyáltalán semmit nem fogsz vásárolni (az automatából sem iszol kávét, nem veszel cigit vagy reggelit a boltban stb.) – Nos, erre érdemes alaposan rákészülni (végiggondolni mire lehet szükséged és előre megvenni, előre megfőzni a másnapi ebédet stb.), és a legegyszerűbb, ha otthon hagyod a pénztárcád, bankkártyád…
Ne shoppingolj! – a felhívást lazábban kezeled, és csak a plázákban, bevásárlóközpontokban történő „élmény” vásárlásra értelmezed. Ebben az esetben elegendő, ha egy napig messze elkerülöd a plázákat.
Ne vásárolj feleslegesen! – csak és kizárólag azt és annyit vásárolsz, amire valóban szükséged van. (Pl. a pékségben csak annyi kiflit veszel, amennyit reggelire valóban meg fogsz enni.) Talán ez a változat a legnehezebb, de a leghasznosabb is, hiszen ezzel a gondolkodással tanulod meg, hogy nemcsak egyetlen napig érdemes tudatosan vásárolnod.
2. Mielőtt vásárolnál, állj meg egy pillanatra!
Ezen a napon mielőtt bármit is vásárolnál, állj meg egy pillanatra, és tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket: Miért akarom ezt megvenni? Mi a valódi oka? Valóban szükségem van arra, hogy megvásároljam ezt? Valóban ennyi darabra van szükségem, vagy kevesebb is elég lesz?
És a döntés után – akár vásároltál, akár nem – kérdezd meg magadtól: Most hogy érzem magam?  Hiányt érzek vagy elégedettséget?
3. Figyeld magad a nap során
Figyeld meg, tudatosítsd, hogy érezted-e a Ne vásárolj semmit! nap során, hogy valamit feltétlenül meg kell venned. Ellen tudtál-e állni ennek a vágynak, ha igen, mi segített benne leginkább? Milyen érzelmeket éltél át? Döntéseidben mi vezérelt leginkább? Gyűjtsd össze és tudatosítsd ezeket a tapasztalatokat, ismerd meg cselekedeteid, lelked mozgatórugóit!

Most már felkészültél arra, hogy sikeresen végigcsináld a Ne vásárolj semmit! napot!
Ha van kedved, csatlakozz a kezdeményezéshez a facebookoldalunkon!  Utána oszd meg élményeidet, mennyire volt nehéz végigcsinálni, Neked mi segített a legjobban.

a Vinyásza Jóga Flow Egyesület felhívása

forrás: